Νικόλας Σταυρίδης
Create Your Own Future
51159
post-template-default,single,single-post,postid-51159,single-format-standard,eltd-core-1.1.3,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,side_menu_slide_with_content,width_470, vertical_menu_with_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EΙ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων, και μπορεί να κατέχει εξέχοντα ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Πώς όμως μπορούμε να ελέγξουμε το επίπεδο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης; Όπως εξηγεί ο Ντάνιελ Γκόλμαν, ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης «Focus: The Hidden Driver of Excellence», μιλώντας στο Huffington Post, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που καραδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα έχουν υψηλό EΙ. Συχνά παρατηρείται μια αθώα ζηλοτυπία μεταξύ ανθρώπων για το αν ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) είναι πιο χαμηλός ή πιο ψηλός συγκριτικά με άλλους. Η μαγεία της συναισθηματικής νοημοσύνης έγκειται στο γεγονός ότι καλλιεργείται και αναπτύσσεται συνεχώς. Βασικός σκοπός είναι η κατανόηση συναισθημάτων.

Μια καλή άσκηση για την αύξηση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης είναι να αφιερώνουμε πιο πολύ χρόνο στον συνομιλητή μας και στα ουσιώδη πράγματα που μας εκφράζει. Αυτή η μέθοδος δυστυχώς δεν εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές και έτσι επικρατεί η βιαστική κρίση. Όμως το σημαντικό είναι να καταλαβαίνουμε απόλυτα πως νιώθουν οι άνθρωποι, σαν να παίρνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιώματα τους.

Σημαντική φόρμουλα κατανόησης της ικανότητας αυτής είναι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πρώτα από όλα με τον εαυτό μας. Με λίγα λόγια να μελετήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, μέσω των συναισθημάτων μας.