Το κόσμημα της Κύπρου επιστρέφει στις συναντήσεις επιστροφής
Η επιστροφή της κλειστής πόλης Βαρόσια στους νόμιμους ιδιοκτήτες της είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλαγής παιχνιδιών και να διευκολύνει τις συνομιλίες διακανονισμού αλλά και να οικοδομήσει πραγματική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ασχολήθηκε με την ετήσια αντί-επαγγελματική εκδήλωση του δήμου της Αμμοχώστου στη Δερύνεια που έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ.
Ο Αναστασιάδης είπε ότι, όσον αφορά το Βαρόσι, η κατάσταση ήταν «παράλογη». “Μια πόλη φάντασμα, που δεν κατοικείται από Τουρκοκύπριους, δεν χρησιμοποιείται για υποτιθέμενες οικιακές ανάγκες. Διατηρείται ως κάρτα διαπραγμάτευσης. Παρά τα ψηφίσματα, η κοινότητα, δυστυχώς, παρακολουθεί με απάθεια “, είπε.
Πρόσθεσε ότι παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επιστροφή του Βαρόσιου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής.
“Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναρωτιόμαστε πού βρίσκεται το πρόβλημα. Γιατί τόσοι πρόεδροι, με τη βούληση και την αποφασιστικότητα να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, απέτυχαν. Πού ήταν η αποτυχία να βρεθεί λύση; Είναι επειδή δεν θέλαμε τη λύση; Γιατί οι Ελληνοκύπριοι, που ήταν θύματα της εισβολής, δεν θα ήθελαν την επιστροφή των προσφύγων, την ανάκτηση των περιουσιών, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; »ρώτησε.
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει μεγάλες μάχες για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ “διότι γνωρίζαμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ που θα προστατεύει όχι μόνο την ελληνική Κυπρίων αλλά και των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας ».
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια ανεξάρτητη χώρα, μέλος της ΕΕ, δεν χρειάστηκε μια τρίτη χώρα, ως εγγυητή και ότι η Τουρκία δεν τους νοιάζει “αλλά να εξυπηρετεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα”.
Επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει βιώσιμος διακανονισμός με τη συνέχιση των εγγυήσεων και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
Οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται την παρουσία στρατού για να αισθάνονται ασφαλείς όταν πολλές άλλες μέθοδοι προσφέρονται είτε από τον Χάρτη του ΟΗΕ είτε από τη Συνθήκη της ΕΕ”, δήλωσε ο Αναστασιάδης.
Απορρίπτει επίσης την αξίωση της Τουρκίας για την ίση μεταχείριση των Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τον διακανονισμό. “Οι Έλληνες δεν έχουν προνομιακή μεταχείριση. Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες ».
Αν υιοθετηθεί η ίδια προσέγγιση για τους Τούρκους υπηκόους, είπε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι 800.000 Ελληνοκύπριοι θα είναι μειονότητα. Είπε ότι το νησί θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του Λιβάνου, όπου τα δημογραφικά στοιχεία ήταν ένα πολύ ευαίσθητο και σύνθετο θέμα που οδήγησε σε θρησκευτικές εχθροπραξίες και εμφύλιο πόλεμο.
Αναφερόμενος στο αίτημα των Τουρκοκυπρίων ότι κάθε απόφαση του κράτους θα απαιτούσε θετική τουρκοκυπριακή ψηφοφορία, αναρωτιόταν: “Ποιος τελικά αποφασίζει;”
“Πρότεινα ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε αυτή τη θέση αν μια απόφαση θα επηρέαζε δυσμενώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών που θα προκύψουν”, ανέφερε ο Αναστασιάδης.
Ο Αναστασιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακίνκι να συναντηθεί ανεπίσημα, «ακόμη και για τον καφέ να ανταλλάξει κάποιες ανησυχίες για την πορεία της χώρας μας» αλλά απέρριψε την πρόσκληση.
“Η απάντηση ήταν ότι δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι οι συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει”, ανέφερε ο Αναστασιάδης.