Νικόλας Σταυρίδης
Create Your Own Future
51345
post-template-default,single,single-post,postid-51345,single-format-standard,eltd-core-1.1.3,borderland-theme-ver-2.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,side_menu_slide_with_content,width_470, vertical_menu_with_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Εισροή μεταναστών στην Κύπρο

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έφτασαν στη Δημοκρατία τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου, ατυχήσαν στην Πάφο, τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, εμβαθύνοντας τις ανησυχίες των αρχών ότι το νησί έχει γίνει προορισμός για τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο που γίνεται στη γειτονική Συρία.

Οι αρχές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για το κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία στην Κύπρο – μερικοί από τους οποίους θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια – καθώς η εισροή αυξάνεται ραγδαία, με αρκετές ομάδες να φτάνουν μέσα σε λίγες μέρες.

Περισσότερα από τα 15.000 άτομα που έχουν χορηγηθεί ή ζητούν άσυλο στην Κύπρο είναι από την Σύρια με 40% αύξηση των αιτήσεων τους, μόνο τους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα.

“Πράγματι, υπάρχει ανησυχητική ανοδική τάση εισροών παράνομων μεταναστών στην Κύπρο, είτε από τη θάλασσα είτε μέσω των κατεχομένων περιοχών”, ανέφερε ο υπουργός.

“Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος σέβεται τις υποχρεώσεις της αλλά και έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά τον αριθμό που μπορεί να απορροφήσει.”

Ο Πετρίδης είπε προηγουμένως στο Sunday Mail ότι η Κύπρος επιμένει στη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού για την αναδιανομή των αιτούντων άσυλο, μια θέση που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση.

“Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία μεγάλων κέντρων στην Ευρώπη, ειδικά ελλείψει αυτού του μηχανισμού”, ανέφερε. “Πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση λειτουργική και όχι μία διαδικασία που να ασχολείται με ζητήματα αποσπασματικού τρόπου”.

Μεταξύ 2002 και 2017, το νησί διέθετε διεθνή προστασία – το άσυλο και την επικουρική προστασία – σε περίπου 10.000 αλλοδαπούς. Υπάρχουν περίπου 3.000 εκκρεμείς αιτήσεις από πέρυσι και επιπλέον 2.435 το 2018.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια αφορούσε πολίτες της Συρίας.

Οι συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με νεοαφιχθέντες μετανάστες τον Ιούνιο διαπίστωσαν ότι η Κύπρος θεωρείται και προωθείται από τους εμπόρους ως ιδανικός προορισμός σε σχέση με την Ευρώπη και την Τουρκία.